sobota, 9 stycznia 2016

Kurczak z jabłkami w rękawie






SKŁADNIKI 

3 ćwiartki z kurczaka
3 jabłka
2 cm imbiru pokrojonego w plastry
6 ząbków czosnku
4 cebule
2 łyżki suszonego tymianku
1 łyżka oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE

2 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, mieszamy z tymiankiem i oliwą. Taką marynatą smarujemy ćwiartki pod skórą i wstawiamy przykryte do lodówki najlepiej na noc.
Na rozgrzanej patelni podsmażamy ćwiartki po 5 min z każdej strony. Wykładamy na talerz a na patelnię wrzucamy cebulę i czosnek pokrojone w plastry lekko zarumieniamy.   
Do rękawa wkładamy kurczaka, cebulę, imbir, jabłka pokrojone w ćwiartki
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy 40 minut po tym czasie rozcinamy worek i podpiekamy jeszcze 15 minut
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz