poniedziałek, 21 grudnia 2015

BABKA CZEKOLADOWA







Składniki
  • cztery gorzkie czekolady wedla po 100 g 
  • 125 g masła klarowanego
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 1/2 szklanki zmielonych płatków górskich
  • 1 szklanka (120 g) mielonych migdałów
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka koziego
  • 5 jajek
PRZYGOTOWANIE
  1. Czekoladę połam na kawałki, masło pokrój w kawałki i dodaj do czekolady - miskę z czekoladą podgrzej w mikrofalówce do roztopienia
  2. Do czekolady dodaj cukier, płatki górskie, zmielone migdały, mleko i proszek do pieczenia - wymieszaj.
  3. Dodaj jajka i energicznie wymieszaj.
  4. Przełóż masę do formy
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 45 minut - do suchego patyczka.
  6. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz