środa, 30 grudnia 2015

Bananowe ciasto


SKŁADNIKI

CIASTO:
  • 175 g masła klarowanego
  • 1/2 szklanki fruktozy
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3 duże dojrzałe banany (rozgniecione widelcem)
  • 3 jajka
  • 2 szklanki zmielonych płatków górskich
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
SOS KARMELOWY:
  • 1szklanka śmietany kremówki
  • ¾ szklanki fruktozy

PRZYGOTOWANIE

CIASTO:
  1. Zmiksuj razem masło, fruktozę, banany, cynamon i jajka, dodaj płatki zmieszane z proszkiem do pieczenia i krótko zmiksuj.
  2. Przełóż ciasto do foremki keksowej .
  3. Piecz w 200 stopniach przez około godzinę sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
  4. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź.
SOS KARMELOWY:
  1. Śmietankę podgrzewaj z cukrem, aż cukier się rozpuści, a sos zgęstnieje.
  2. Odstaw gotowy sos do wystudzenia.
  3. Polej nim ciasto
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz