poniedziałek, 21 grudnia 2015

KURCZAK PIECZONY Z ROZMARYNEM I CZOSNKIEM







SKŁADNIKI 
 ·
600g podudzi z kurczaka
świeżo mielony czarny pieprz
7 ząbków czosnku
2 czerwone papryki
1 cebula100 g szynki ser rano
2 liście laurowe
2 pomidory zblenderowane na pastę
200 ml wody

 PRZYGOTOWANIE

Kurczaka oprószyć pieprzem. Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Cebule obrać, pokroić w krążki. Paprykę przekroić na Pol, usunąć nasiona, umyć i pokroić w cienkie paski.

Obsmażyć kurczaka na suchej patelni lub z dodatkiem odrobiny wody ze wszystkich stron. Zdjąć z patelni, odłożyć na bok.

Zredukować ogień, wrzucić na patelnie czosnek, cebule, paprykę smażyć 5-10 min. Dodać pastę pomidorową, listki laurowe. Zagotować i gotować 10 min.,

Wlać wodę, włożyć do sosu mięso z kurczaka. Przykryć pokrywka i dusić kolejne 30-40 min. lub dłużej, Az mięso będzie miękkie.
U mnie podane z kromką chleba jedynego takiego w naszym kraju dostępny tylko u nas jest na naturalnym zakwasie bez drożdży i sztucznych dodatków bez soli z czarnuszką i siemiem lnianym robiony na mące żytniej 2000.
Pychota jak ktoś chętny to można zamawiać u nas pod numerem 501613779 na terenie łodzi odbiór osobisty lub dowóz do domu jak również wysyłamy na terenie całego kraju :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz