SKŁADNIKI
350 g zmielonych płatków górskich
3 jajka
100 g fruktozy
140 ml oleju kokosowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka mielonego cynamonu
2 średnie jabłka
cukier puder
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Formę do babki (o średnicy 22 cm) wysmarować masłem.
Płatki wymieszać z proszkiem do pieczenia, soda i mielonym cynamonem.Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
Jajka zmiksować z cukrem i olejem. Ciągle miksując, dodawać partiami płatki z dodatkami. Na koniec dodać starte na tarce jabłka wymieszać za pomocą szpatułki, Az powstanie jednolita masa.
Przełożyć masę do przygotowanej formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 50 min.
Wyjąć ciasto z piekarnika, zostawić na 15-20 min. w formie. Następnie wyjąc babkę z formy i zostawić na kuchennej kratce, aby całkowicie wystagło. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz